7 tips voor het schrijven van goede SEO blogs
|

7 tips voor het schrijven van goede SEO blogs

Heb je een blog voor je onderneming of als hobby? Wil je meer verkeer vanuit een zoekmachine als Google? En wil je weten welke tips en stappen je moet doorlopen om dit te doen? Ja? Dan lees je in dit artikel de 7 beste tips voor het schrijven van goede SEO blogs.

De tips zorgen ervoor dat je goede zoekwoorden vindt waarmee je hogere posities in de zoekmachine van Google gaat bemachtigen. Ook zijn de tips perfect voor de bestaande blogs op je website die je nog niet goed hebt geoptimaliseerd.  

Tip 1: doe een zoekwoordenonderzoek

Zoekwoorden zijn simpelweg termen die mensen invullen in de zoekbalk van Google. Voor het vinden van deze zoekwoorden kan je software als Ubersuggest, SE Ranking (mijn favoriet) en Google Keyword Tool gebruiken. 

Nadat je zoekwoorden hebt gevonden die relevant zijn aan jouw blog onderwerp kan je een SEO blog schrijven. Vaak doe je dit per zoekwoord of per zoekwoorden groep. 

Het zoekwoord moet je meerdere keren in je blog terug laten komen. Plaats het zoekwoord op plekken als de titel, de introductie en de subkoppen. Ook kan je het zoekwoord verwerken in de alt-tag en omschrijvingen van de afbeeldingen die je in je blog gebruikt. Dit wordt ook wel on page SEO  genoemd. Zoekmachines kunnen dit lezen, en zo zorg je ervoor dat Google begrijpt over welk onderwerp je blog gaat.

Help! Ik vind het lastig om voor zoekwoorden te schrijven. 

Voor een SEO specialist is dit alledaagse kost, maar ik begrijp dat je als blogger dit niet jouw expertise is. Je kan er dan voor kiezen om achteraf zoekwoorden toe te voegen. Dit is niet ideaal, omdat je geen focus woord hebt waarop je het blog richt. Maar er zijn vaak wel zoekwoorden die in je bestaande en toekomstige blogs kan gebruiken. 

Want het belangrijkste naast het gebruiken van zoekwoorden is natuurlijk een goed blog die de lezer helpt. Als blogger vind je het natuurlijk leuk om blogs te schrijven, maar laten we eerlijk zijn. Het is natuurlijk ook tof als je blogs gelezen worden. En dat doe je door zoekwoorden te gebruiken waar mensen op zoeken in een zoekmachine als Google.

Tip 2: verwijs mensen ook naar andere relevante SEO blogs of pagina’s

Heb je al meerdere blogs die onder een groot onderwerp vallen? Dan kan je de blogs ook naar elkaar intern linken. Als je een blog schrijft over een fiets met brede banden, dan kan je mensen ook adviseren om je blog: fietsen met dunne banden te lezen.  

Deze twee onderwerpen zijn namelijk relevant aan elkaar. Natuurlijk hoef je iemand niet per se te verwijzen naar een ander blog. Je kan mensen namelijk ook verwijzen naar je diensten pagina, productpagina of e-book. 

Het gebruiken van deze links worden ook wel interne links genoemd en is niet alleen waardevol van de lezer van je blog, maar het is ook goed voor SEO. Zo pak je twee vliegen in één klap!

Tip 3: krijg backlinks van andere mensen

Het krijgen van externe links / verwijzingen van andere websites is ook belangrijk om hoger te scoren in Google. Hoe meer relevante links je van andere websites krijgt, hoe meer autoriteit je krijgt over een specifiek onderwerp. Naarmate de tijd gaan mensen naar jouw blogs linken, omdat deze super waardevol zijn. 

De makkelijkste manier om backlinks te krijgen, is door te gastbloggen. Je schrijft dan een blog voor een andere website en als bedankje mag je naar jouw website linken.

Ik heb een groot blog. Kan ik dan ook mensen op mijn website laten gastbloggen?

Ja, natuurlijk. Ik zeg doen! Op deze manier krijg je website ook meer artikelen en kunnen deze ook weer scoren in Google. Je kan natuurlijk ook voor elkaar gastbloggen. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat je om de maand een blog voor elkaar schrijft. Doe dit met meerdere bloggers en je krijgt tientallen externe links per jaar. 

wees consistent met het schrijven van SEO blogs en pagina's

Tip 4: schrijf regelmatig SEO blogs

Google beloont bloggers die regelmatig blogs op hun website plaatsen. Uiteraard moeten er dan wel zoekwoorden in verwerkt zijn, maar in het kort: consistentie wordt beloond. Altijd. 

Als SEO specialist adviseer ik je om elke week een blog op je website te plaatsen. Probeer deze blogs maar over een paar hoofdonderwerpen te schrijven, want als je honderden blogs hebt over tientallen onderwerpen zijn je artikelen niet relevant aan elkaar. 

Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Je kan beter drie onderwerpen uitkiezen en voor alle drie de hoofd onderwerpen minimaal tien blogs schrijven. Dit is belangrijk voor de autoriteit en relevantie voor je blog. Uiteenlopende artikelen die over alles en nog wat gaan, zijn minder relevant. Focus eerst op een paar onderwerpen en breidt later uit.

Tip 5: schrijf blogs die relevant aan elkaar zijn

Bij tip vier heb ik het kort gehad dat je het beste kan bloggen over een paar onderwerpen. Ik schrijf op dit blog voornamelijk over SEO. Hier komen verschillende subonderwerpen bij kijken als off page SEO, SEO teksten, SEO advies, SEO copywriting en SEO onderzoek.

Door één tot drie onderwerpen te kiezen en relevante blogs te schrijven voor deze onderwerpen, word je naarmate de tijd een autoriteit in dit onderwerp. Google snapt dit en beloon je met goede Google posities.

Tip 6: maak het delen van je SEO blogs eenvoudig

Naast het krijgen van externe links van andere blogs, kunnen mensen ook je blog via social media delen. Ook dit zijn externe links die naar je blogs verwijzen. Ze hebben wel minder waarde dan een link vanuit een andere website, maar zijn natuurlijk ook leuk om te krijgen. 

Uiteraard kan je ook zelf je blogs delen op socialmediaplatformen als LinkedIn, Pinterest, Facebook en Instagram. Wil je graag dat mensen je blogs delen? Maak het ze dan makkelijk! Je kan er zelfs om vragen! 

deel je seo blogs op social media

Tip 7: maak een plan

De laatste tip die ik je wil geven, is het maken van een goed plan. In dit plan zet je onder andere de onderwerpen die je in je blogs wil behandelen, maar ook de zoekwoorden die relevant aan je blog zijn. 

Door een goed plan op te stellen, zorg je ervoor dat je weet wat je moet doen om je concurrentie te verslaan. Want af en toe een goed blogje schrijven is niet genoeg, maar ik denk dat ik dat wel duidelijk heb gemaakt in dit blog.

Hoe maak ik zo’n plan?

Een SEO-strategie is meer dan alleen content. Er komt namelijk ook andere aspecten bij kijken zoals de linkstructuur van je website, de techniek van je website en het aantal relevante backlinks dat je hebt gekregen. 

Maar om het simpel te maken, leg ik het je hieronder kort uit.

Voorbeeld:

Kies het hoofdonderwerp van je blog. Als voorbeeld neem ik fitness. Dit is een erg breed onderwerp. Daarom kan je het beste kiezen voor een onderwerp dat nog specifieker is, maar wel genoeg zoekvolume heeft om bezoekers te krijgen. Afvallen is daar een goed voorbeeld van. 

 Via de zoekbalk van Google zie je al gauw dat mensen zoeken naar afvallen zonder dieet, afvallen door wandelen en afvallen sporten. Dit zijn al drie blogs waarover je kan schrijven. Als je een SEO tool als SE Ranking gaat gebruiken, kom je erachter dat je tientallen blogs over afvallen kan schrijven. 

Conclusie: SEO blogs schrijven

Bloggers en ondernemers hebben vaak weinig verstand van zoekwoorden, zoekwoorden optimalisatie en linkbuilding. Maar het is niet zo moeilijk als je denkt. Ook jouw blogs kunnen hoog scoren in Google, maar het is wel van belang dat je een goed onderzoek doet en een concurrentie analyse uitvoert. 

Want het zou natuurlijk zonde van je tijd zijn als je fanatiek blog, maar niemand ze leest.

Wil je graag geholpen worden bij het maken van een zoekwoorden onderzoek, plan en een analyse over je concurrenten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Wie weet, help ik je op korte termijn om hoger te scoren in Google.

Vind je ‘dat’ bloggen interessant, maar is schrijven niet je ding of wil je de SEO teksten laten schrijven door een ervaren copywriter? Ook dan kun je mij contacteren! 

Vergelijkbare berichten